Vækst i provinsen

Købmanden lukkede for flere år siden. Skolen står for tur. Næste gang går det ud over bussen. Udkantsdanmark er hårdt prøvet. Vi har alle et medansvar. Vi må sikre ydersamfundenes fortsatte eksistens.

Når man kører et lille smut udenfor motorvejen, er det nemt at se, at Danmark flere steder er skævvredet. Flere og flere samles i de store byområder på bekostning af de små bysamfund. Historien om idyllen på landet krakelerer. Flere landsbyer står spøgelsesagtige hen. Forfalder dag for dag.

Det er på tide, at vi, politikkerne på Christiansborg, indser nødvendigheden af, at der må gøres noget. Og det ansvar tager jeg på mig. Vi kan ikke alle flokkes i de større byer.

Det arbejder jeg for lokalt

1. Infrastrukturen er vigtig
Uden ordentlig offentlig transport lukker de små samfund. I Region Sjælland er man begunstiget med et lokalbanenet på 201 km. Hver kilometer skal bevares. Folketinget skal straks finde en løsning på investeringstilskuddet til regionerne, så Region Sjælland ikke fristes til at lukke Tølløsebanen. En renovering af skinnerne mellem Ruds Vedby og Høng skal straks iværksættes. Der skal køre busser, så de lokale bysamfund kan kobles op til de større.
En god infrastruktur er vigtig for borgerne, uddannelsesinstitutionerne og erhvervslivet.

2. Decentralisering
Kommunerne har i deres spareiver nedlagt institutioner, skoler, plejehjem og andre serviceydelser og samlet sig i nogle kæmpe kolosser i de større byer. En lille børnehave har også sin berettigelse. Der kan også være en idé med at bevare en mindre skole måske op til udslusningen. Store enheder er ikke nødvendigvis lykken for hverken personale eller borgerne.

3. Sæt skub i iværksætteriet
Rundt omkring i byerne står der mange nedlagte forretningslokaler. Her lå en gang en bager, en radioforretning eller en kiosk. De tomme forretningslokaler er en kedelig påmindelse om et forsvundet forretningsliv. Kommunerne kunne måske etablere små lokale iværksætterenheder, hvor it-virksomheder, kommunikationsvirksomheder eller andre ”Ole-opfindere” kunne komme i gang på en nem og billig måde. Måske kunne den lokale revisor og advokat kikke indenom et par timer hver uge og hjælpe iværksætterne godt i gang.

4. Udflytning af statslige arbejdspladser
Det nye statsfængsel i Nørre Alslev er et godt eksempel på en større statslig arbejdsplads, som tilfører et lokalt område arbejdspladser. Lad os tænke ud af posen og se, om flere aktiviteter med fordel kunne ligge i yderområderne.

5. Forskønnelse af lokalområderne
Selvom det er nemmere at lukke øjnene, så må vi bare indrømme, at der er et større antal ejendomme i landdistrikterne som står tomme og forladte hen. Andre har noget, der ligner en skrotforretning til nabo. Lokalområderne skal have tilført et passende beløb til lokalforskønnelse. Forladte gamle ejendomme skal rives ned. Det vil forskønne områderne, gøre dem mere attraktive, og boligpriserne vil påvirkes positivt.

6. Trafiksikkerhed
Rundt omkring i lokalsamfundene bør man overveje, om trafiksikkerheden for de bløde trafikanter er i orden.  Vores små poder må gerne kunne være selvhjulpne; men på betryggende vis.

Du har også et lokalt ansvar
Det er også dit ansvar, at lokalsamfundet fungerer. Vi er hurtige til at brokke os over, at købmanden lukker, biblioteket nedlægges, forsamlingshuset smækker døren i etc. Vi må alle støtte op om det lokale erhvervsliv. Overvej om vi kan tage toget i weekenden og lade bilen stå i carporten. Lægge lidt af indkøbene i den lokale Brugs etc. Mange bække små. Det er et fælles ansvar.